Skansen i December

Ja, som ni kanske märkt så är jag ett stort fan av traditionella julmarknader, och dessutom älskar jag ju Skansen. Så vad är då inte det ultimata för mig, om inte Julmarknad på Skansen!

Nu har ju jag varit på den här julmarkanden många år i rad, och sen är likadan varje år, precis som den bör vara. Man köper glögg (med alkohol i!) och lussebullar och sen går man runt och tittar på allt godis och julpynt och fårskinn och så vidare.

Sen kan man spela på alla lotterier som finns, typ choklad-lotteri, julklapps-lotteri, ost-lotteri osv. Vi spelade ganska mycket på alla men vann bara tre saker totalt - på 7 personer som vi var. Men jaja.

image description
Mycket folk! Här går de och proppar i sig munkar och andra bullar.


Något av det bästa och absolut nödvändigaste (för att hålla värmen, om inte annat) är ju att dansa runt granen till de levande musikanterna som finns där! Det gjorde jag och mina syskon, tillsammans med ett 50-tal barn i dagisåldern och deras föräldrar. Skitbra var det! En fin svensk tradition när den är som bäst!

När man tycker att man har sett julmarkanden och köpt det man vill ska man ABSOLUT passa på att gå runt i de gamla gårdarna och stugorna som finns på Skansen - och som faktiskt utgör större delen av just Skansen som museum. Det är inte bara djur där, vilket de flesta verkar tro.

Jag tappade bort de andra (de stannade och tittade på när sälarna fick mat klockan 14) och fortsatte gå på egen hand i de olika stugorna, där det var varmt för de eldade i alla ugnar.
Och det va lika bra det, att jag gick själv alltså, för det brukar bara vara jag som orkar stå och lyssna på de där gamla tanterna som berättar om hur det var förr och vilken familj som bott just i den stugan osv. Jag tycker det är intressant.

Här kommer några exempel:

image description
Det här är Väla skola som låg i Västergötland och den visar hur det var i början av 1900-talet. I huset bodde lärarfamiljen och där låg också skolsalen, till vänster.


image description
Det här är Ekhäradsgården, den kommer från Värmland. Här bodde en bonde som hette Per Larsson och hans familj på andra hälften av 1800-talet. Gården var den största i byn och den första som hade två våningar när den byggdes på 1820-talet. Här hade de också huset som tingsställe, tingssalen där de träffades ligger längst ner till vänster i huset. Jag tyckte det var fint där inne, jag tror den där Per Larsson var ganska rik på sin tid.

image description
Det här är en halvtaskig bild på en gammal hederlig statarlänga och därinne visas hur två statarfamiljer bodde år 1920. Det bodde alltså två familjer i varsitt rum, de kunde vara från 4-13 personer i ett enda rum, på sommaren tror jag att tonåringar mm sov på höloften, men på vintern fick man tränga ihop sig där inne. Statarsystemet fanns från 1700-talet ända fram till mitten av 1900-talet, och innebar att familjen som lön fick en del av de produkter från gården som de jobbade på. De fick odla sin egen potatis utanför statarlängan. Den här statarlängan kommer från Sörmland.

image description
Och här har ni Gubbhyllan! Det är idag restaurang och café och här inne finns också tobaks-och tändsticksmuseet, där kan man köpa pipor och tobak! God mat har de också, vi åt bland annat viltfärsbiffar med potatismos - very nice! Man ska kanske passa sig från att va där vissa tider på dagen när det är väldigt mcyket folk - men det är verkligen mysigt där inne!

Och som avslutning en ko och en sovande ren:
image descriptionimage description


Kommentarer
Postat av: Louise Parman

Jag ska ta mig dit nästa år. ;) Verkar jättemysigt!

2011-12-25 @ 13:00:24
URL: http://justidagarjagstark.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0